Reanimeren

iedereen kent wel een ziekenhuis serie op de tv. De een wat meer realistisch als de ander. Zo is ER, zelfs in taalgebruik zeer realistisch maar laat het niet het echte SEH werk zien(hier worden allerlei heroische operaties gedaan die ,in nederland, in ieder geval nooit zullen gebeuren). Spoed van onze zuiderburen is wat realisme betreft een gruwel om naar te kijken, dit slaat werkelijk nergens op.

Naast mijn werk als verpleegkundige op een SEH en op een IC geef ik elke maand ook wel 1 of 2 reanimatietrainingen voor medewerkers van het ziekenhuis waar ik werk. een leuke afwisseling met het dagelijkse werk. Zowel Basic Life Support(reanimatie voor "leken" als Advanced Life Support(reanimatie voor "gevorderden= leden reanimatieteam) en binnenkort starten we ook met Pediatric Life Support(reanimatie van kinderen)
Vandaag 2 groepen van 12 personen voor de BLS. Dit is een cursus om de basale reanimatie handelingen aan te leren aan bijvoorbeeld poli-assistenten,receptionisten, afdelingshostessen enz.
BLS bestaat uit hartmassage en mond op mond beademing, al wordt dit laatste in het ziekenhuis vrijwel niet gedaan. Daar gebruiken we de masker-ballon beademing omdat dit hygienischer is maar ook omdat er veel meer zuurstof gegeven kan worden aan de patient.
Sinds maart jl. zijn er weer eens nieuwe richtlijnen opgesteld voor het reanimeren, uit onderzoeken is gebleken dat we het nog beter kunnen doen. Hoe zien die er dan uit, maak je op voor een schriftelijke bijscholing:
achtereenvolgens:

 • Zorg voor een veilige benadering van het slachtoffer
 • controleer het bewustzijn van de patient door deze luid aan te roepen en voorzichtig te schudden.
 • geen reaktie=bewusteloos, vraag hulp van een omstander.
 • maak de ademweg vrij—-> patient plat op de rug leggen, 1 hand op het voorhoofd en met de andere hand de kin "liften" en het hoofd iets achterover.
 • 10 seconden kijken(over de borstkas heen, beweegt deze?) luisteren en voelen(met oor boven mond/neus)
 • indien GEEN  ademhaling, direct 112(laten) bellen en zeggen dat het om een reanimatie gaat(er zullen dan 2 ambulances komen)
 • direct starten met hartmassage (30 x, muis van de hand midden op het borstbeen en gelijkmatig 4 a 5 centimeter indrukken) en daarna 2 beademingen( net als bij vrije ademweg, maar nu ook de neus dichtknijpen, als de borstkas omhoog komt dan is er voldoende lucht ingeblazen)
 • dit continueren in een ratio van 30 massages en dan 2 beademingen totdat er deskundige hulp is om dit over te nemen.

Image Hosted by ImageShack.usEnige toelichting is wel op z`n plaats. Iets doen is van levensbelang, d.w.z. hartmassage kan iedereen wel aanleren. Aarzel daarom niet mocht je in zo`n situatie terecht komen. De richtlijn gaat zelfs zo ver dat er wordt gesproken van "beter iets dan niets". Mond-op-mond beademing is een ander verhaal, hiertegen bestaat behoorlijk wat weerstand. Het is immers niet echt lekker om iemand te beademen terwijl er bloed(of erger: braaksel) op of in de mond zit. Kun je jezelf niet over die weerstand zetten doe dan in ieder geval de hartmassage!

Advertenties

2 gedachten over “Reanimeren

 1. Laatst kreeg ik bij de cursus BHV ook reanimatie instructie.
  De instructeur vermeed de term hartmassage, maar zei “Borstcompressies”. Het is nl. een illusie om te denken dat je het hart weer op gang kan brengen (als leek).
  Tweede belangrijk punt: blijf doorgaan totdat iemand anders het overneemt. Ook al duurt dat een half uur.

 2. @Hans: je hebt gelijk :zie laatste aandachtsbolletje: door gaan tot het overgenomen wordt. En: nieuwe richtlijn zegt na maximaal 2 minuten overnemen van massage i.v.m. vermoeidheid waardoor minder effectiviteit.
  Hartmassage is een veelgebruikte term binnen ziekenhuizen, tijdens een reanimatie bekt het makkelijker om te zeggen masseren i.p.v. borstcompressies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s